ניוון מרכז הראיה – ניוון מרכז הראיה ברשתית

ניוון מרכז הראיה - ניוון מרכז הראיה ברשתית

מה זה ניוון מרכז הראיה?

ניוון מרכז הרשתית קשור לגיל, הינו הסיבה הנפוצה ביותר לאיבוד ראייה בגיל השלישי. מחלת ניוון גילאי במרכז הראיה נקראת גם AGE MACULAR DEGENERATION) AMD  ) או ניוון הרשתית  הגילאי (ARMD). זוהי מחלה הנפוצה בגיל המבוגר, מחלה דגנרטיבית העלולה לגרום לפגיעה בחדות הראיה.

המחלה פוגעת בחלק המרכזי של הרשתית  באזור האחראי לחדות ראיה הטובה ביותר הנקרא- מקולה (Macula). כשיש מקולה תקינה (וכמו כן תשבורת נכונה,עדשה צלולה, קרנית צלולה התפתחות עינית תקינה) אזי ניתן לעשות פעולות רבות המוכרות לכולנו מחיי היום יום בקלות ובנוחות כגון נהיגה, הסתכלות לרחוק, לנוף , לטלוויזיה ,הסתכלות לקרוב כמו קריאה, תפירה, מילוי תשבצים והסתכלות לביניים עבודות משרדיות/מחשב.

הראיה המרכזית נפגעת בשל ניוון הקולטנים (הפוטורצפטורים)האחראים להמרת גירוי האור המגיע מחוץ לעין לאנרגיה חשמלית עצבית המועברת לאזורים הראייה במח ולאיזורים נוספים. הקולטנים האחראים לחדות ראיה וגם לראיית צבעים מרוכזים בעיקר שם , לכן המקום חייב להיות תקין ,אך  כאשר אלה נפגעים היכולת הזו יורדת. מידת הפגיעה שונה מאדם לאדם והיא עשויה להופיע בדרגות חומרה שונות. 

ישנן שתי צורות למחלה המכונים "יבש" ו"רטוב " 

  • הצורה השכיחה  ה"יבשה" די נפוצה ב – כ90% מהמקרים
    צורה זו גורמת לאובדן ראיה מרכזי  אחד מהסימנים האופייניים לצורה "היבשה" הוא הופעה של משקעים צהובים מתחת לרשתית הנקראים דרוזן(DRUZEN) .  הם ממוקמים מתחת לשכבת תאים הנקראים תאי  אפיתל הנמצאים מתחת לרשתית, ועלולים לגרום לניוון הקולטנים שעליהם.
  • הצורה השנייה של המחלה היא הצורה ה"רטובה"
    צורה זו מתפתחת רק ב כ10% מהמקרים אבל  היא חמורה  ואחראית ל – 90% ממקרי אובדן ראיה. היא נגרמת על ידי צמיחה של כלי דם לא תקינים מדממים ומפרישים חומרים אל החלל מתחת לשכבת האפיתל או /ו לרשתית, הם גורמים בכך  לנזקים רבים ביניהם הרמה של הרשתית באותם אזורים בחלק המרכזי של הראיה (מקולה). כלי הדם האלו  נקראים  Choroidal Neovascularization ) CNV),בעיות רבות יכולות לנבוע ממהלך זה כולל ,בצקות והצטלקות האזור המדובר, כתוצאה מכך עלול להיגרם איבוד ראייה מרכזי המפריע למטופל בראייה בדיקה קלינית אצל הרופא, צילום OCT  וצילום פונדוס יכולים לעזור באבחנה זו.

בצורה "היבשה" המהלך איטי, הירידה בחדות הראיה המרכזית מתקדמת עם השנים. לא ידוע ממש על טיפול  ל AMD יבש, ישנם מחקרים המראים כי תוספי תזונה מסוימים הוכחו כיעילים במניעת החמרה של צורות שונות של המחלה, ולחלק מהחולים מומלץ שילוב של אבץ, ויטמין C ,E, A, המינונים נקבעו במחקרים מדעיים ומתעדכנים כל העת.

בצורה "הרטובה" המהלך יכול להיות מהיר ועלולה להיות ירידה משמעותית בראיה לפעמים  בתוך שבועות ספורים, פעולות המצריכות  חדות ראיה טובה כמו נהיגה, זיהוי פנים, קריאה או תפירה ייעשו קשים עד בלתי ניתנים. בצורה מתקדמת של המחלה מופיעים חסרים מלאים בשדה הראיה המרכזי (סקוטומות).המטופל עלול להתלונן גם  על טשטוש, שינוי צבע, "כתם", עיוות במרכז הראייה ,פה נדרשת פעילות רפואית מיידית.

 למצב "רטוב" ישנם כמה טיפולים שיעילותם הוכחה והם: 

  • טיפול בלייזר
  • זריקות תוך עיניות
    הזריקות מכילות תרופות ממשפחת Anti VEGF.יש כמה וכמה שמות בין היתר נכללות זריקת אבסטין (Bevacizumab), לוסנטיס (Ranibizumab) – אייליה (Aflibracept)ועוד.

אז מה בעצם הזריקות עושות מה חשיבותן של הזריקות? 

במצב "רטוב" ישנה פעילות מוגברת של מולקולה בשם Vascular endothelial growth factor (VEGF). מולקולה זו מעודדת את ההיווצרות של כלי דם פגומים, תרופות שנוגדות VEGF מפחיתות את הפעילות  של מולקולה זו. מטרת הטיפול היא בעיקר לעצור את התקדמות המחלה ולשמור על חדות ואיכות הראייה. מדובר במחלה ממושכת , בדרך כלל מומלץ על הזרקות חוזרות ונשנות לתקופה ארוכה.על כן חשוב ביותר להקפיד על מעקב וטיפול מסודר. בעזרת זיהוי וטיפול מוקדם ניתן לשמר ואף לשפר את הראייה.

אז מה עלי לעשות ?

ללכת לרופא!  

מרבית המטופלים לא יודעים שיש להם AMD ועד שהם כבר פונים לרופא זה כבר בשלב מתקדם של המחלה וחבל….

חשוב להיבדק באופן קבוע על ידי רופא עיניים מומחה כדי לזהות סימנים מוקדמים של המחלה ולטפל בה בהקדם. רופא העיניים עשוי לשלוח לבדיקת OCT רשתית אשר מדגים את שכבות הרשתית ומראה שינויים מוקדמים דוגמת הימצאות דרוזנים, הצטברות נוזל בתוך / מתחת לרשתית מאפשר לבצע מעקב ועוד.

במקרים מסוימים הרופא ישלח גם  לבדיקת שדה ראייה מרכזי, לראות את תפקוד המטופל, תיעוד ואופי ההפרעה, בדיקות נוספות במידת הצורך כמו F.A) fluorescein angiography) ועוד.

אילו בדיקות ניתן לעשות בבית ?

עלינו להיות מודעים לעצמנו ומידיי פעם לעשות לעצמנו בדיקות פשוטות בבית

  • לסגור את עין ימין ולחילופין את עין שמאל (כל פעם עין אחת מביטה  למטרה והשניה מכוסה כולה ) לבחון, האם אנחנו רואים ברור? האם אנחנו רואים "מעוות"/מרוח / מטושטש/מחוק "?
  • לאמץ  אורח חיים בריא
    • הפסקת עישון
    • ביצוע פעילות ספורטיבית
    • שמירה על מדדים נכונים של סוכר /לחץ דם/שומנים בדם
    • משקל תקין
    • שמירה מקרינת השמש
    • חבישת כובע רחב שוליים ומשקפי שמש בכל יציאה החוצה

יש לי את המחלה ,אני כבר מטופל  ובכל זאת אני רוצה לעזור לעצמי לקרוא/לצפות בטלויזיה יש משהו בנוסף שעלי לעשות? 

ישנם כמה טיפים שנמצאו כמועילים כגון:

  • תאורה  חזקה בזמן קריאה
  • סידור מכשיר הטאבלט/ מחשב/ טלפון חכם וכיוצ"ב למצב קונטרסט/ גודל טקסט גדולים יותר.
  • שימוש בעדשות חזקות/ מגדילות
  • שימוש  במיקרוסקופים/טלסקופים/טלוויזיה במעגל סגור (ט.מ.ס)
  • זכוכית מגדלת
  • לימוד מחדש של הסטת מבט ועוד 

נציין שהיום כשהטכנולוגיה כל כך מתקדמת ניתן לעזור ולתת יותר עצמאות למטופל גם לאלו הלוקים בראייה המרכזית בצורה חמורה,כלב נחייה אמנם יודע לזהות כביש ורמזור…  אבל לא יודע  להקריא ספר או מכתב ובדאי לא לזהות שטרות כסף וכו'… ניתן בהחלט להיעזר בעזרים מתקדמים ופורצי דרך לכבדי ראייה הקיימים בשוק (מצלמות מתקדמות היכולות להקריא באוזן מה שהן רואות כדוגמת מכשיר האורקם (ORCAM) ועוד

לסיכום

מחלה זו קיימת בדרגות חומרה שונות, ויכולה לגרום לאיבוד ראייה ניכר והפרעה בראייה, ישנם כמה סוגים למחלה ואופני טיפול שונים כל מקרה לגופו לכן ההמלצה היא : לכו להיבדק!  

אין באמור תחליף לייעוץ רפואי מאמר זה לשם המלצה בלבד .

בדיקות וטיפולים בתחום בריאות העין המוענקים בבסט מדיקל

למה דווקא ב -BEST MEDICAL ?

  • חדש-שירות VIP עבור מטופלים פרטיים וחברות הביטוח הכולל תיאום בדיקה באופן מיידי ופענוח עד 24 שעות עבודה
  • זמינות התורים מיידית
  • פענוח תוך 7 ימי עבודה
  • ביצוע הבדיקה ע"י אופטומטריסט מקצועי בעל ידע רב ונסיון מעל 10 שנים
  • פענוח ע"י רופאי עיניים מומחים

איך קובעים תור?

בדיקות עיניים מוענקות במרפאתנו על ידי מר רועי קאופמן אופטומטריסט מוסמך בעל ותק ונסיון של למעלה מ- 10 שנים בתחום ההדמיה.
ניתן לקבוע תור בטל' – 073-3705618  או באמצעות טופס צור קשר
כתובת מכון עיניים – העצמאות 67 ,בת ים (פסאז בנק לאומי) – לדרכי הגעה באמצעות waze  לחצו כאן >

 

צרו איתנו קשר

<!–

ד״ר נילי רז

–>

תפריט נגישות