מילון מונחים מחלות מעי דלקתיות (IBD)

אבנים בכיס המרה


ל- 20% מהאוכלוסייה יש אבנים בכיס מרה. רובן אינן גורמות לבעיות ואין צורך לטפל. אבנים בכיס המרה יכולות לגרום לכאבים, דלקות בכיס המרה ויציאה של אבנים לצינור המרה הראשי ולגרום לצהבת. הטיפול באבנים בכיס מרה הינו ניתוח לכריתת כיס המרה, או הוצאת אבנים ביס המרה ללא ניתוח ובמידה ואבן עוברת לצינור המרה הראשי יש לבצע הוצאה אנדוסקופיה בפעולה הנקראת ERCP.

אכלזיה


מחלה של הסוגר בין הוושט לקיבה. הסוגר אינו נפתח כאשר מגיע מזון מהוושט ואינו מאפשר מעבר המזון לקיבה. התלונות כוללות קושי בבליעה, כאבים בזמן אכילה, הקאות, ירידה במשקל. הטיפול הינו אנדוסקופי או כירורגי.

גסטרוסקופיה


בדיקת גסטרוסקופיה של הוושט, קיבה ותרסריון בעזרת סיב אופטי. הבדיקה מבוצעת בצום ומתן טשטוש (סדציה) בזמן הבדיקה.

דיברטיקולוזיס (מחלת סעיפים)


סעיפים הם "כיסים" היוצאים מדופן המעי הגס. מאוד שכיח בגילאים מבוגרים בעולם המערבי. יכול לגרום לכאבי בטן ולעצירות. לעיתים הסעיפים גורמים גם לדימום, דלקת או התנקבות של דופן המעי. טיפול בסימפטומים עי טיפול תרופתי בעצירות או בכאבי הבטן. במידה ויש סיבוכים יש לבצע ניתוח לכריתת חלק המעי עם הסעיפים.

בדיקת דם סמוי בצואה


בדיקה פשוטה ומומלצת לאבחון סרטן המעי הגס. תוצאה חיובית של דם סמוי בצואה יתכן ומעידה על הימצאותם של פוליפים. עשויות לחלוף שנים רבות עד שפוליפ יתפתח לסרטן. אמנם מאחר שחולף זמן רב מהיווצרות הפוליפ ועד שהוא הופך לסרטן, יש מרווח זמן ממושך המאפשר גילוי מוקדם של סרטן המעי הגס.

הליקובקטר פילורי – Helicobacter pylori


חיידק הנמצא בקיבה. קיים בכ-60% מהאוכלוסייה בישראל. ההדבקה הינה מאדם לאדם (באמצעות רוק). בדרך כלל אינו גורם לבעיות ואין צורך לטפל. לעיתים יכול לגרום לכאבי בטן, בחילות, כיב בקיבה או בתרסריון ולעיתים נדירות לסרטן בקיבה. הטיפול הינו אנטיביוטיקה למשך שבועיים.

טחורים


טחורים הינם כלי דם טבעיים של פי הטבעת הבולטים החוצה, בדרך כלל עקב עצירות כרונית. בנשים אופייני לאחר הריונות ולידות. בדרך כלל אינו גורם לתלונות. יכול לגרום לכאבים או דימום. הטיפול הינו טיפול בעצירות, טיפול תרופתי מקומי ולעיתים רחוקות יש לבצע ניתוח טחורים או הוצאת טחורים.

כיב קיבה/תרסריון (אולקוס)


פצע המתרחש בקיבה או בתרסריון. יכול לגרום לכאבי בטן, לדימום ולעיתים נדירות לחור בקיבה/תרסריון. בדרך כלל נגרם עקב החיידק Helicobacter pylori אולם נגרם גם עקב תרופות כגון אספירין, עישון או אלכוהול.

סרטן המעי הגס


סרטן (ממאירות) שמקורה מהמעי הגס. יכול לגרום לכאבי בטן, ירידה במשקל, שינויים בהרגלי היציאה, דימום מפי הטבעת. אולם יכול להתגלות גם ללא כל תלונות מצד המטופל. בדיקת הבחירה לגילויה הינה קולונוסקופיה.

עצירות


קושי בהעברת צואה החוצה מהמעי. יכול להיות עקב מעבר איטי במעי, בעיה בפי הטבעת או משני לתרופות או מחלות סיסטמיות (פרקינסון, סוכרת קשה ועוד). הטיפול הינו תרופתי.

פוליפ


פוליפ הינו גידול שפיר (שאינו סרטני) במערכת העיכול. ישנם מספר סוגים של פוליפים. פוליפ הנקרא אדנומה עלול להתפתח לסרטן. פוליפים כאילו יכולים להימצא לאורך כל מערכת העיכול אולם שכיחים יותר במעי הגס.ל- 20-50% מהאוכלוסייה מעל גיל 50 יהיו פוליפים במעי הגס.

פיסורה


פיסורה הינו קרע בשריר פי הטבעת. נגרם עקב עצירות כרונית. גורם לכאבים ולדימום מפי הטבעת. הטיפול הינו במניעת עצירות, תרופתי מקומי להקלת הכאבים או טיפול ניתוחי.

צליאק / מחלת צליאק


רגישות לגלוטן החלבון של הדגנים. יכול להיות מאובחן בכל גיל. התלונות יכולות להיות של כאבי בטן, שלשולים, אנמיה מחוסר ברזל, בריחת סידן מוקדמת ועוד. האבחנה מבוצעת בשילוב של בדיקת דם (סרולוגיה) וביופסיה מהתריסריון שנלקחת בבדיקת גסטרוסקופיה.

צרבת


תחושת צריבה בחזה או בגרון.

קולונוסקופיה


בדיקת קולונסקופיה של המעי הגס בעזרת סיב אופטי. מבוצעת לאחר נטילת חומר משלשל לניקוי המעי ומתן טשטוש (סדציה) בזמן הבדיקה. בדיקה זו הוכחה כמצילת חיים ומונעת סרטן המעי הגס. מומלצת לכל אדם מעל גיל 50 לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס

קפסולה למעי הגס


בדיקת קפסולה למעי הגס מבוצעת באמצעות וידאו קפסולה שדומה בגודל לגלולת ויטמין הינה נבלעת בקלות הודות לציפוי מחליק מיוחד. לכמוסת הווידיאו מצלמה ומקור אור משלה. בזמן שהכמוסה עושה את דרכה בתוך מערכת העיכול נשלחות תמונות אל החגורה המונחת על מותני הנבדק ואל המקלט הנישא. לאחר הבדיקה יצפה הרופא בסרט ויאבחן את הממצאים. לקריאה נוספת אודות בדיקת קפסולה למעי הגס

קוליטיס


דלקת של הקולון (המעי הגס). יכול להגרם עי גורם זיהומי (וירוס או חיידק) או עי תהליך דלקתי שהגוף מפנה כלפי עצמו ( Ulcerative colitis ).

קרון / מחלת קרון


מחלה דלקתית כרונית של המעי. יכול לפגוע בכל חלקי מערכת העיכול מהוושט ועד לפי הטבעת.

קרוהן אצל ילדים – כל השאלות והתשובות

ריפלוקס


חזרה של חומצה מהקיבה לוושט. גורם לצרבת, כאבים בבליעה, שיעול כרוני.

שלשול


העברת צואה שלשולית מספר פעמים ביום. יכול להגרם עקב זיהום חיידקי, וירלי, דלקות של מערכת העיכול, מחלות מחוץ למערכת העיכול, תרופות, מתח נפשי.

תסמונת המעי הרגיז


מדובר בתסמונת ולא במחלה. הסובלים ממנה יכולים להתלונן על מגוון רחב של תלונות כגון- עצירות, שלשולים, כאבי בטן, ריבוי גזים, נפיחות,בחילות. בדרך כלל נגרם על רקע נפשי (מתח, סטרס, חרדה). הטיפול הינו תרופתי, דיאטטי, נפשי- בתלונות.

תפריט נגישות