קולונוסקופיה לאבחון מערכת העיכול

מחפש רופא גסטרו פרטי, גסטרואנטרולוג פרטי? מרכז בסט מדיקל מאפשר לך בחירה בין מיטב מומחי גסטרו ומציע אבחון וטיפול רב תחומי, בטלפון אחד ובזמינות גבוהה

מרכז בסט מדיקל מאפשר למטופלים קבלת יעוץ פרטי ממומחי גסטרואנטרולוגיה פרטיים מובילים ומנוסים אשר עובדים תוך גיבוי הדדי (מודל Group Practice). החזרים מחברות הביטוח לבעלי פוליסה מתאימה.

הרופאים בבסט מדיקל הינם רופאים מומחים בכירים במחלקות הגסטרואנטרולוגיות הטובות בישראל.

לקביעת תור חייגו או שלחו הודעת וואטצאפ  050-3002814

קולונוסקופיה – מהי בדיוק הבדיקה הזו? מתי וכיצד היא מבוצעת? האם נדרשת הכנה מוקדמת? מהו משך הבדיקה? מה המשמעות של תוצאות הבדיקה? המאמר להלן יענה על כל השאלות שלכם בנושא. לשאלות נוספות אנא התקשרו למכון הגסטרו במרכז הרפואי בסט מדיקל: 04-6191885 או השאירו את פרטיכם ונשמח לחזור אליכם במהירות.

מהי בדיקת קולונוסקופיה?

קולונוסקופיה היא בדיקה שמאפשרת להתבונן בחלחולת (רקטום) ובכל המעי הגס (קולון) עד החלק הסופי של המעי הדק. בדיקת קולונוסקופיה מאפשרת לאבחן מחלות של דרכי העיכול התחתונות ובחלק מהמקרים אף לטפל בהן. התמונה הבאה מבהירה את המיקומים של האיברים העיקריים במערכת העיכול:

בדיקת קולונוסקופיה ומבנה מערכת העיכול | מכון גסטרו במרכז הרפואי בסט מדיקל

מכון הגסטרו במרכז רפואי בסט מדיקל מתמחה בבדיקות אנדוסקופיות של מערכת העיכול. במכון ציוד חדיש ובטיחותי המאפשר את האבחון הטוב וטיפול מיטבי בבעיות שונות של מערכת העיכול.

בדיקת קולונוסקופיה

בדיקת קולונוסקופיה בבסט מדיקל - מרכז רפואי פרטי
קולונוסקופ

קולונוסקופ | מכון הגסטרו בבסט מדיקל - מרכז רפואי פרטי

המצלמה בקצה הקולונוסקופ
מגדל גסטרו במכון הגסטרו בבסט מדיקל - מרכז רפואי פרטי

מתי יש צורך בבדיקת קולונוסקופיה?

קיימים מספר מצבים בהם רופא ימליץ על ביצוע קולונוסקופיה:

  • כאשר הרופא רוצה לבדוק או לאמת ממצאים מחשידים למחלה במערכת העיכול התחתונה, כגון: כאבי בטן, דימומים מפי הטבעת, עצירות כרונית, אנמיה, ירידה במשקל או עצירות כרונית.
  • כאשר מתקבלת תשובה חיובית בבדיקת דם סמוי בצואה, הרופא ירצה להמשיך בתהליך הבירור בעזרת הממצאים שיתגלו בבדיקת קלונוסקופיה.
  • בדיקת סקר לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס.

כיצד יש להתכונן לבדיקת קולונוסקופיה?

יש להקפיד ולמלא אחר ההוראות הספציפיות של הרופא המטפל. אם מדובר במטופלת הנמצאת במהלך היריון, עליה לעדכן את הרופא מבעוד מועד. כנ״ל בנוגע למטופלים הצורכים תרופות על בסיס קבוע או הרגישים לתרופות או לסוגי מזון מסויימים. גם מטופלים הסובלים ממחלה מדבקת או ממחלה העשויה להוביל לדימום במהלך הבדיקה או אחריה, או הנושאים קוצב לב מלאכותי מחוייבים בעדכון הרופא המטפל לפני ביצוע הבדיקה.

לפני ביצוע הבדיקה יש לרוקן את המעי הגס באופן מלא. ריקון חלקי של המעי הגס עלול להסתיר את דופן המעי ולפגוע באמינות הבדיקה. במקרה כזה ייתכן ויהיה צורך בביצוע בדיקה חוזרת.

הכנה לבדיקת קולונוסקופיה כוללת מספר מרכיבים:

התאמת הטיפול התרופתי

  • לעיתים ימליץ הרופא להפסיק או לשנות חלק מהטיפול התרופתי הקבוע לקראת ביצוע הבדיקה. כל מי שנוטל תרופות, תוספי מזון ותכשירים טבעיים על בסיס קבוע צריך לעדכן את הרופא המטפל. במקרים מסויימים, כמו בקרב מטופלים הסובלים ממחלות לב, ריאות, כליות או סוכרת וכן במקרים של נטילת תרופות מדללות דם (אליקוויס, קסרלטו, פרדקסה, אפיינט, פלביקס, קומדין ואחרות) הרופא ככל הנראה ימליץ על הנחיות מיוחדות לקראת הבדיקה.בעבר נהגו הרופאים להנחות את הנבדקים להפסיק לחלוטין נטילה של כל נוגדי הקרישה ובכללם אספירין, למשך חמישה עד שבעה ימים לפני מועד הבדיקה, מחשש לדימום בלתי נשלט במקרה של הסרת פוליפ או של ניקוב דופן המעי. כיום ההנחיה היא שמותר להמשיך ליטול אספירין אפילו ביום הבדיקה. את כל יתר התרופות נוגדות הקרישה לעומת זאת, יש להפסיק לקחת כמה ימים לפני מועד הבדיקה, בהתאם להוראות הרופא המטפל.
  • יש להפסיק ליטול תכשירים שמכילים ברזל ופחם חמישה ימים לפני הבדיקה.
  • בבוקר יום הבדיקה אסור לחולי סוכרת להזריק אינסולין או לקחת תרופות אחרות לסוכרת.
  • ניתן ליטול תרופות קבועות למחלות כרוניות, עד 3 שעות לפני הבדיקה.

תזונה

  • עד 72 שעות לפני הבדיקה: כפי שציינו לעיל, יש לרוקן את המעי הגס לחלוטין לפני ביצוע הבדיקה. אי לכך חשוב להפסיק לאכול מזונות עשירים בסיבים כמו פירות וירקות מכל סוג, חיים או מבושלים, בטווח של 72 שעות לפני הבדיקה. בנוסף יש להימנע מאכילת דגני בוקר, דייסת קוואקר ולחם מלא. אין ליטול תוספי סיבים כמו סובין שיבולת שועל או סובין חיטה. בטווח הזמן הזה, של 72 שעות לפני הבדיקה, מותר לצרוך מזונות העניים בסיבים, כגון לחם לבן, הודו, תפוחי אדמה, ביצים, מרגרינה, דגים, ריבה, איטריות, מרקים ודבש. יש להקפיד על שתיה מרובה, אך להמנע מחלב ומשקאות חריפים.
  • ניתן להמשיך ולאכול הדיאטה המותרת עד שש שעות לפני הבדיקה.
  • מותר לשתות את הנוזלים האלה ללא הגבלה וניתן להמתיק אותם לפי הטעם. יתרה מכך, חשוב להקפיד על שתייה מרובה -לפחות שתי כוסות בשעה, כל עוד ערים – אך של לא חלב ומשקאות חריפים.
  • שעתיים לפני הבדיקה: ניתן לשתות מים עד שעתיים לפני הבדיקה. לאחר מכן גם מים אסור לשתות.

נטילת חומר משלשל: תפקידו של חומר משלשל הוא לרוקן את המעיים, והוא ניתן בצורה של כדור, תמיסה או אבקה. הרופא מחליט איזה חומר משלשל לתת לפני הבדיקה בהתאם למצבו הרפואי של הנבדק. במשך הזמן בו נוטלים את החומר המשלשל חשוב מאד לשתות הרבה מים. אופן נטילת המשלשל משתנה בהתאם לסוג המשלשל ולשעת הבדיקה. יש מקרים בהם ההנחיה היא להתחיל לקחת משלשל חלש יחסית בין יומיים לשלושה לפני הבדיקה, פעם אחת ביום, ואת המשלשל החזק לקחת יום לפני הבדיקה. במקרים אחרים נותנים רק פעם אחת משלשל חזק ביום שלפני הבדיקה.

חוקן: הרופא הבודק עשוי להמליץ על ביצוע חוקן זמן קצר לפני הבדיקה.

בכל מקרה חשוב מאד לקבל הנחיות מדויקות מהרופא המטפל ולפעול לפיהן.

איך מתבצעת בדיקת קולונוסקופיה?

בדיקת קולונוסקופיה מבוצעת על ידי רופא גסטרואנטרולוג (מומחה למחלות של דרכי העיכול). לפני הבדיקה מתבקש המטופל להסיר את בגדיו וללבוש חלוק בית חולים. מחברים לו צנתר תוך־ורידי ונותנים לו תרופת הרגעה באמצעות עירוי תוך־ורידי כדי למסייע לו לעבור את הבדיקה בצורה נינוחה יותר.

המטופל מתבקש לשכב על צידו השמאלי, לרוב בברכיים מקופלות לכיוון בית החזה. הרופא מחדיר בעדינות את הקולונוסקופ דרך פי הטבעת לאורך המעי הגס, עד לחלק האחרון של המעי הדק. תוך כדי הבדיקה מתבונן הרופא בצג שאליו משודרות התמונות מהמצלמה הזעירה שבקצה הקולונוסקופ:


בזמן הבדיקה מנפחים את המעי באמצעות לחץ אוויר, כדי להקל על מעבר הקולונוסקופ ולאפשר צפייה בכל קפלי המעי. פעולה זו עשויה לייצר תחושת לחץ ומלאוּת.

אם יש צורך בביצוע ביופסיה או לכרות פוליפ, הרופא מחדיר מכשור מיוחד דרך הקולונוסקופ ומבצע את הפעולה תוך הסתכלות בצג. פעולה זו אינה כרוכה בכאב.

לאחר סיום הבדיקה, שולף הרופא באיטיות את הקולונוסקופ דרך פי הטבעת.

כמה זמן נמשכת הבדיקה?

קולונוסקופיה נמשכת לרוב בין 20 דקות לשעה.

האם הפעולה כרוכה בהרדמה?

ברוב המקרים נעשית הבדיקה שלא בהרדמה מלאה, אלא תוך שימוש בחומר הרגעה הגורם לטשטוש ולנמנום עד כדי שינה עמוקה.

האם הבדיקה כואבת?

בעזרת חומרי הטשטוש החדשים הניתנים בבסט מדיקל, נדיר מאוד שהמטופל חווה כאב מכל סוג שהוא במהלך הפעולה.

מהי ההרגשה לאחר הבדיקה?

לאחר הבדיקה המטופל מועבר לחדר ההתאוששות, בו הוא יכול לנוח בהשגחת הצוות הרפואי של המכון, עד להתפוגגות ההשפעה של חומר ההרגעה. ברוב המקרים אורכת ההתאוששות כשעה. לאחר מכן, במידה והמטופל הגיע עם מלווה, ניתן על פי רוב לחזור הביתה. אם אין מלווה, על הנבדק להמתין לפחות כשעתיים לפני שישוחרר לביתו. בכל מקרה שחרורו יתאפשר בהתאם למצבו.

הרבה מהנבדקים מדווחים שלאחר הבדיקה הם חשים ערניים מספיק כדי לנהוג בכוחות עצמם. חשוב להדגיש שחומר ההרדמה עלול להאט מאוד את יכולת התגובה ולפגוע ביכולת השיפוט. אי לכך מומלץ לנוח ביממה שלאחר הבדיקה ולהימנע מנהיגה ומכל פעילות אחרת העלולה לסכן את הנבדק ואת סביבתו.

תחושה נוספת שאופיינית לאחר בדיקת קולונוסקופיה היא של מלאות ושל צורך לשחרר גזים. תחושה זו עשויה להימשך עד כמה שעות לאחר הבדיקה והיא תוצאה של ניפוח המעי באוויר במהלך הבדיקה. כדי להקל על תחושה זו מומלץ לבצע הליכה מתונה, המסייעת בפינוי האוויר מהמעי.

בנוסף, ייתכן שבצואה הראשונה לאחר הבדיקה יהיה מעט דם, בייחוד אם בוצעה במהלך הקולונוסקופיה כריתה של פוליפ או נלקחה ביופסיה. תופעה זו צפויה ומוכרת ואינה צריכה לעורר דאגה. במידה והדימום נמשך או מתגבר, או אם מופיעים כאבי בטן עזים או חום, יש להתייעץ עם הרופא המטפל.

האם מותר לנהוג אחרי הבדיקה?

אסור לנהוג במשך 12 שעות לפחות לאחר הבדיקה, ולכן יש לחזור הביתה במונית או בעזרת מלווה. לצד הימנעות מנהיגה יש להימנע בנוסף גם מהפעלת ציוד מסוכן מכל סוג שהוא. ההמלצה הכוללת היא כי לאחר הבדיקה כדאי לפנות את שאר היום למנוחה, ולהימנע מצריכת אלכוהול ב־24 השעות שלאחריה.

האם קיימות תופעות לוואי או סיכונים?

קולונוסקופיה נחשבת לבדיקה בטוחה מאד. יחד עם זאת, חשוב לציין גם מהם הסיבוכים האפשריים, גם אם הסיכון להיווצרותם נמוך מאד:

דימומים: אם נכרת פוליפ במהלך הבדיקה הסיכון לדימום גדל. ברוב המקרים מדובר בדימום קל שפוסק ללא צורך בהתערבות. במקרים נדירים עלול להיווצר דימום המחייב אשפוז ומתן עירוי דם. במקרים נדירים ביותר יש צורך גם בהתערבות אנדוסקופית ובניתוח.

נקב בדרכי העיכול: סיבוך נדיר למדי שעלול להתרחש בעיקר בעת כריתת פוליפ או במקרה של קיומם של סעיפים רבים ופיתולים חדים במעיים. במקרה של סיבוך מסוג זה יש צורך באשפוז ולעיתים אף בניתוח.

חומרי טשטוש והרגעה: חומרי טשטוש והרגעה עלולים במקרים נדירים מאד לגרום להפרעות נשימה ובפעילות הלב, בעיקר בקרב חולי לב וחולי מערכת הנשימה. במהלך הפעולה המטופל מנוטר ומבוצעת השגחה רציפה על לחץ הדם והנשימה.

מתי מתקבלות תוצאות הבדיקה?

יש לשאול את הרופא מתי יש לצפות לתשובה. בדרך כלל כבר עם סיום הבדיקה ימסור הרופא את תוצאותיה. אם במהלך הבדיקה נלקחה ביופסיה תתקבל התשובה כעבור כחודש.

מה משמעות תוצאות הבדיקה?

תשובה תקינה פירושה שדרכי העיכול התחתונות תקינות ושלא נמצא ממצא חריג. לצד זאת חשוב לציין כי תשובה תקינה אינה שוללת לחלוטין את האפשרות לקיומה של מחלה בדרכי העיכול. אם הבדיקה בוצעה לאור תלונות שאינן נפסקות, הרופא עשוי להמליץ על בדיקה חוזרת או על בדיקות אחרות בהמשך.

תשובה תקינה לקולונוסקופיה שנעשתה במסגרת בדיקת סקר לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס, תוביל בדרך כלל להמלצה על בדיקה חוזרת כעבור 10 שנים או במועד מוקדם יותר, בהתאם לדרגת הסיכון בה מצוי המטופל.

במידה והרופא מצא פוליפים או רקמות שאינן תקינות בדופן המעי הגס, מתקבלת התשובה שתוצאות הבדיקה אינן תקינות. רוב הפוליפים שמוצאים בקולונוסקופיה אינם סרטניים. חלקם עלול להיות טרום־סרטני או סרטני. הפוליפים או דגימות מביופסיה נשלחות למעבדה לבדיקה מיקרוסקופית שתפקידה לקבוע האם מדובר בפוליפים שפירים, טרום־סרטניים, או סרטניים.

האם צפויים טיפולי המשך לבדיקת קולונוסקופיה?

המשך הבירור והטיפול תלוי בסיבות לביצוע הבדיקה ובתוצאותיה. אם נמצאו בבדיקה פוליפים, החלטה בנוגע להמשך טיפול ואופי המעקב תינתן בהתאם למספר הפוליפים שנמצאו, גודלם ומאפיינים נוספים שלהם וכן בהתאם לקיומם של גורמי סיכון נוספים לסרטן המעי הגס. אם הרופא לא הצליח לראות את כל חלקי המעי בבירור במהלך הבדיקה, ייתכן וימליץ על בדיקה חוזרת או על בדיקות נוספות כמו קולונוסקופיה וירטואלית.

אודות מכון הגסטרו במרכז הרפואי בסט מדיקל

מכון הגסטרו במרכז רפואי בסט מדיקל הינו מכון מתמחה בבדיקות אנדוסקופיות של מערכת העיכול. המכון מצויד בציוד החדיש והמתקדם מסוגו בעולם, המאפשר לרופא המטפל להעניק למטופל את האבחון הטוב והמדויק ביותר ולהמליץ בהתאם על דרך הטיפול.

צוות הרופאים הגסטרואנטרולוגים מורכב מהמומחים המובילים בתחום בישראל, בעלי ותק וניסיון עשיר במחלקות הגסטרו הטובות בארץ.

איך קובעים תור?

לקביעת תור לבדיקת קולונוסקופיה חייגו עכשיו 077-2049149 או שלחו פניה באמצאות טופס צור קשר ונחזור אליכם בהקדם

רופאים מומחים

למידע נוסף וקביעת תור

ד"ר מטיאס קרליבך – מומחה לגסטרואנטרולוגיה ובדיקות קולונוסקופיה

ד״ר פהמי שיבלי – מומחה לגסטרואנטרולוגיה ובדיקות קולונוסקופיה

  • רופא במכון הגסטרו במרפאת "עומר" של שירותי בריאות כללית ורופא בכיר במכון הגסטרו, בית חולים העמק
  • מומחה לגסטרואנטרולוגיה, מומחה לרפואה פנימית
  • למידע נוסף אודות ד״ר פהמי שיבלי

תפריט נגישות