דף הסבר לקראת ביצוע בדיקת המעיים הדקים בעזרת הכמוסה המתמוססת
בדיקה זו מבוצעת טרם בדיקת וידאו-קפסולה במטרה לקבוע האם וידאו-קפסולה תצליח לעבור מבלי להיתקע במעי הדק. בדיקה זו מבוצעת בחולים עם חשד קליני או הדמייתי להיצרות במעי הדק. קפסולה נמסה אינה מסוגלת לצלם.
החולה מתבקש לבלוע כמוסה בגודל זהה לקפסולת וידאו. כעבור יום החולה מתבקש לעבור צלום בטן רגיל על מנת לבדוק האם הקפסולה עזבה את המעי הדק. כעבור 30 שעות הכמוסה עוברת העמסה עצמית. הבדיקה בדרך-כלל אינה גורמת כאב או אי-נוחות, ולא נדרשת כל הרדמה לביצועה.
סיבוך אפשרי: במידה ויש ממצא במעי הדק, אשר מקשה על המעבר, הקפסולה עלולה להיתקע ולגרום לתסמינים של חסימת מעי דק (כאבי בטן, הקאות, נפיחות הבטן), אך התסמינים חולפים בדרך כלל לאחר 30 שעות מזמן בליעת הקפסולה (כאשר הקפסולה תעבור המסה עצמית).
לציין, הבדיקה לא כלולה בסל הבריאות.
אין לעבור את הבדיקה במהלך הריון!
הנחיות לקראת הבדיקה
- משעה 20:00 יש להפסיק לאכול. משעה 24:00 יש להפסיק שתייה.
- בבוקר הבדיקה יש להגיע בצום מלא.
יש להצטייד מראש בהפניה של רופא המשפחה לצילום בטן ריק ולקבוע תור במכון רנטגן של הקופה לצילום למחרת הבדיקה בין השעות 12:00-14:00 (עדיף לבצע את הצילום כ- 28 עד 30 שעות לאחר הבליעה).
מהלך הבדיקה
משך השהות במרכז כ 20-15 דקות. במהלכה תקבל הסבר על מהות הבדיקה ותתבקש לבלוע את הקפסולה הנמסה. בנוסף, תתבקש לבלוע 2 כדורים של laxadin (חומר משלשל), על מנת להקל על יציאת הקפסולה. לאחר מכן תשוחרר לביתך. במהלך אותו יום קרוב לוודאי יהיו לך שלשולים על מנת לעזור לקפסולה לצאת במהרה.
לאחר הבדיקה
- תוכל לשוב להתנהל כרגיל (בית, עבודה). כשעתיים לאחר בליעת הקפסולה יהיה ניתן לשתות וכארבע שעות לאחר מכן תוכל גם לאכול.
- למחרת תצטרך לעבור צילום בטן ריק במסגרת קופת-חולים ולהביא את הדיסק למרכזינו או לשלוח את התמונה בוואטס-אפ בטל : 050-6500652
- אם בצילום לא תהיה עדות לנוכחות הקפסולה, משמע שהמעבר תקין ויהיה ניתן לבצע בדיקת קפסולת וידאו בבטחה.
- אם כן תהיה עדות לנוכחותה במעי הדק, הדבר יוכיח שאכן יש היצרות. כעבור 30 שעות הכמוסה תעבור העמסה עצמית אך הבדיקה הוכרז כלא תקינה. במקרה כזה לא יומלץ להתקדם לבדיקה של קפסולת וידאו.
- במקרה שקפסולה מתמוססת לא הצליחה לעבור במעי הדק, היא תעבור העמסה עצמית לאחר 30שעות, מבלי לגרום לתסמינים כלשהם. אך במקרים נדירים היא עלולה לגרום לתסמינים של חסימת מעיים ( כאבי בטן, נפיחות הבטן, חוסר מעבר גזים וצואה). במקרה זה יש להתקשר דחוף לד"ר ניב אוה 050-6500652 ולקבל ממנה הנחיות. מטופל יופנה לאשפוז לצורך השגחה. אין צורך בד"כ בניתוח כי לאחר 30 שעות מבליעת הקפסולה, היא תעבור בכל מקרה העמסה עצמית.