תזונה במחלות מעי דלקתיות (IBD) – ד"ר אורלי ליאור, מומחית גסטרו בחדרה והשרון
לקביעת תור חייגו או שלחו הודעת וואטצאפ 050-3002814
כיצד תזונה משפיעה על בריאות המעי?
תזונה היא גורם מרכזי בניהול מחלות מעי דלקתיות (IBD). מחקרים מראים כי אופי התזונה יכול לשנות את הרכב החיידקים במעי ואף להשפיע על עוצמת הדלקת.
- תזונה מערבית עתירת שומן וסוכר נוטה להחמיר דלקת ולגרום לחוסר איזון בחיידקי המעי.
- לעומת זאת, תפריט עשיר בסיבים תזונתיים (פירות, ירקות, קטניות, אגוזים ודגנים מלאים) תורם לאיזון המיקרוביום ולחיזוק ההגנה הטבעית של הגוף.
בנוסף, תוספי מזון מעובדים כמו חומרים מתחלבים או מייצבים עלולים לפגוע בדופן המעי ולעורר תגובה חיסונית לא רצויה.
התאמת תזונה אישית
הטיפול התזונתי ב־IBD מותאם אישית לכל מטופל, בהתאם לחומרת המחלה, סוג התרופות, תוצאות בדיקות, סגנון חיים והעדפות אישיות (כגון טבעונות או צמחונות). מטרת הייעוץ התזונתי היא:
- הפחתת תסמינים יומיומיים
- מניעת חסרים תזונתיים
- הכנה לפני ניתוחים ושיקום לאחריהם
- ואף סיוע בהפחתת דלקת במצבי קרוהן פעילים
תזונה בזמן התלקחות
בתקופה של מחלה פעילה, רגישות למזון עולה, וכל מטופל מגיב אחרת. לכן מומלץ ייעוץ אישי עם דיאטנית מומחית.
עקרונות כלליים בתקופה זו:
- שתייה מרובה, בעיקר מים וחליטות צמחים; הימנעות ממשקאות מוגזים.
- אכילת ארוחות קטנות לאורך היום ולעיסה יסודית של המזון.
- העדפת מזון מאודה או מבושל על פני מטוגן ומתובל.
- הפחתת סיבים תזונתיים (בעיקר מקטניות, דגנים מלאים וירקות קשים) והכנתם בקילוף ובישול כדי להקל על העיכול.
- הימנעות ממזונות "מסוכנים" לחסימות, כגון פופקורן, גרעינים, סברס, אפרסמון וקליפות פירות קשות.
חלבון
בזמן התלקחות הגוף זקוק ליותר חלבון. מומלץ לשלב בכל ארוחה מקורות איכותיים: ביצים, עוף, דגים, גבינות (בהתאם לסבילות) או טופו.
לקטוז
בחלק מהמטופלים נצפית ירידה באנזים לקטאז, מה שמגביר אי־סבילות למוצרי חלב. במצבים כאלה מומלץ גבינות קשות, יוגורט או מוצרי חלב דלי לקטוז.
דיאטות ייחודיות
בשנים האחרונות פותחו גישות תזונתיות רבות: דיאטת FODMAP, דיאטה חצי־צמחונית, פליאו אוטואימוני, דיאטת CDED ואחרות. לכל דיאטה יתרונות וחסרונות, אך יישום לא מבוקר עלול להוביל לחסרים תזונתיים. לכן חשוב להיעזר בליווי מקצועי.
תזונה בהפוגה
בשלב רמיסיה (הפוגה) ההמלצות קרובות להנחיות של תזונה ים־תיכונית:
- צריכת חלבון איכותי (ביצים, דגים, קטניות, מוצרי חלב).
- שמירה על בריאות העצם באמצעות ויטמין D וסידן – מצריכת מוצרי חלב, טחינה מלאה או סרדינים.
- בדיקות דם תקופתיות לאיתור חסרים (B12, חומצה פולית, ברזל, אבץ ומגנזיום).
- הגבלת מזון מעובד עתיר סוכר, שומן וחומרים משמרים.
השמנה ו-IBD
חלק מהחולים סובלים מהשמנה, שיכולה לסבך את מהלך המחלה והטיפולים.
- ירידה במשקל מומלצת רק בתקופות הפוגה, בליווי מקצועי.
- שילוב פעילות גופנית סדירה (הליכה, אופניים, ריקוד, אימוני התנגדות) מסייעת בשמירה על מסת שריר ובריאות כללית.
הריון והנקה
- בהריון חשוב מעקב אחר רמות ברזל וחומצה פולית, ותוספים במידת הצורך.
- בהנקה מומלץ מעקב תזונתי קבוע, כדי להבטיח אספקת רכיבי תזונה גם לאם וגם לתינוק.
תזונה מונעת
מחקרים מצביעים על גורמי הגנה מפני התפתחות מחלות מעי דלקתיות:
- תזונה עשירה באומגה 3 (דגים, אגוזים, זרעי פשתן וצ'יה).
- הפחתת צריכת שומנים עתירי אומגה 6 הנפוצים במזון מהיר.
- מזון טרי ולא מעובד, עם שפע פירות וירקות.
- חשיפה מוקדמת להנקה ולבעלי חיים בילדות – כגורם מגן.
לסיכום
התאמת תזונה אישית היא חלק בלתי נפרד מהטיפול במחלות מעי דלקתיות. שילוב של תפריט מאוזן, ניטור חסרים תזונתיים וליווי מקצועי של דיאטנית מומחית יכולים להפחית תסמינים, למנוע סיבוכים ולשפר את איכות החיים של המטופלים.
אודות מכון הגסטרו במרכז הרפואי בסט מדיקל
מכון הגסטרו במרכז רפואי בסט מדיקל הינו מכון מתמחה בבדיקות אנדוסקופיות של מערכת העיכול. המכון מצויד בציוד החדיש והמתקדם מסוגו בעולם, המאפשר לרופא המטפל להעניק למטופל את האבחון הטוב והמדויק ביותר ולהמליץ בהתאם על דרך הטיפול.
צוות הרופאים הגסטרואנטרולוגים מורכב מהמומחים המובילים בתחום בישראל, בעלי ותק וניסיון עשיר במחלקות הגסטרו הטובות בארץ.
איך קובעים תור לבדיקה?
לשאלות נוספות או להפניה דחופה לבדיקה או ליעוץ פרטי אנא התקשרו – 073-360-6972 או השאירו את פרטיכם ונשמח לחזור אליכם במהירות.
ד"ר אורלי ליאור – מומחית לרפואה פנימית וגסטרואנטרולוגיה
- התמחות בתת תזונה!
- למידע נוסף אודות ד״ר אורלי ליאור